PRAKTISK ILLUSTRERAD KOK-BOK FÖR SVENSKARNE I AMERIKA (1899)

"Människan lefver icke af hvad hon äter, utan af hvad hon smälter"

Kokboken finns inskannad på projekt Runeberg
>>runeberg.org/svkokbok

Inledning - 1
Inköp af matvaror. - 3
Om köket och kok-kärlen - 9
Nyttiga minnesregler - 11
Servering - 13
Nyttiga minnesregler vid förtärandet af mat och dryck - 15

Matsedel - 17
Våren - 17
Sommaren - 19
Hösten - 21
Vintern - 23
Utflygter i det gröna (Picnics.) - 25

Brödbakning - 26
Cake-bakning - 41
Hvarf-kakor - 48
Bakelser, doughnuts, etc - 53
Candy - 61

Drycker - 67
Recepter - 72
Diverse - 79

Fiskrätter - 84
Rätter af hummer - 108
Rätter af ostron - 113
Rätter af grodor - 116

Dessert - 120
Frukt - 121
Torkad frukt - 122
Sylter - 125
Kompotter och marmelader - 131
Safter - 140

Geleer - 147
Fruktgeleer - 147
Gelatingeleer - 152
Osyrade geleer. - 157

Glacer (Ice cream.) - 161
Glasyrer. - 169

Gröträtter - 175

Grönrätter - 181
Att salta, sylta, torka och väl förvara grönsaker - 186
Potatis - 188
Rofvor - 193
Kålrötter - 194
Kål - 195
Morötter - 198
Palsternackor - 199
Selleri - 200
Sparris - 200
Kastanjer - 201
Spenat - 201
Bönor - 202
Ärter - 203
Persilja - 205
Makaroner - 206
Gurkor - 207
Lök - 207
“Corn.” - 207, 208
Tomatos - 208
Rödbetor - 208
Squash - 208

Oxens sönderdelning - 210
Kötträtter - 211
Köttet tillagas enligt följande metoder: - 212
Rätter af oxkött - 213
Rätter af Kalfkött - 219
Rätter af fårkött - 223
Rätter af svinkött - 226
Korf - 231

Rätter af tamt fjäderfä - 237
Höns - 237
Kalkon - 239
Anka - 241
Dufvor - 242
Gås - 243

Rätter af vildt - 246
And (Wild Duck). - 246
Vildgås (Wild Goose). - 247
Hjerpe (Pheasant), Rapphöns (Partridge). - 248
Hare eller Kanin (Rabbit.) - 249
Ren eller Hjort (Deer). - 249
Tjäder (Woodcock). - 250, 251
Kroketter af oxkött. - 252

Krämer - 255
Klimpar - 261
Kakor - 265
Mjölk - 277
Ost - 281
Puddingar - 285
Tårtor - 309
“Pickles” - 315
Söt-“Pickles” - 320
Salader - 323
Soppor - 328, 329, 330
Allmänna föreskrifter för beredning af buljong - 330
Såser - 353
Fisksåser. - 354
Köttsåser - 357
Diverse såser - 360
Souffleer - 365
Smör - 367
Svampar - 369
Äggrätter - 375
Omeletter - 381
Kroketter - 384
Mått och vigt jemförda - 386
Register - 387

Kokboken finns inskannad på projekt Runeberg
>>runeberg.org/svkokbok


Praktisk, kok-bok för sjuka till helsans återvinnande - Titel
Förord - 3
Inledning - 5
Beeftea. I. - 5
Beeftea. II. - 5
Beeftea. III. - 6
Beeftea. IV. - 6
Kraftig sjukbuljong - 6
Afredd buljong - 6
Hafresoppa. I. - 6
Hafresoppa. II. - 6
Korngrynssoppa. - 6
Risgrynssoppa - 6
Brödsoppa - 6, 7
Risvatten (Kornvatten) - 7
Korn vatten med äpplen - 7
Arrovrotvatten - 7
Rostadt bröd oeh vatten - 7
Äggthe - 7
Hönsgröt - 7
Allmänt - 8
Aptit - 8
Astma - 8
Barnsängen - 8, 9
Bleksot - 9
Blodhostning, blodspottning - 10
Bristfällig smältning af ägghvita - 10
Digestionssvaghet, atonisk - 10
Diarrhe - 10
Dyspepsi - 11
Feberdiet i allmänhet - 11
Vid kroniska febertilltånd - 13
Förstoppning - 14
Gikt - 14
Hemmorhoidor - 15
Hjertsjukdomar - 15
Hufvudvärk - 15
Kolera - 15
Koppor - 16
Korpulens - 16
Kräkning - 17
Lungsot - 17
Magblödning - 18
Magerhet - 18
Magkräfta - 18
Mag- och tarminflammation, akut - 19
Mag- och tarmkatarr - 20
Magplågor - 22
Magsyra - 22
Magsår - 22
Messling - 23
Nervfeber - 23
Sjukdomar i digestionsorganen - 23
Skarlakansfeber - 24
Skrofulos - 24
Skörbjugg - 25
Sockersjuka - 26
Stenbildning i urinen - 28
Törst - 28
Utvidgning af magen - 28
Väderbildning - 28
Ålderdomsaftyning - 29

Kokboken finns inskannad på projekt Runeberg
>>runeberg.org/svkokbok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar